SSC CHSL 2018-19 Tier-1 Exam: Memory Based General Awareness Questions

SSC has commenced conducting CHSL Tier-1 2018-19 CBE Exam from 1stJuly and will last till 26th July 2019. In this article we are going to share the important memory based Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CHSL Tier-1 2018-19 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the SSC CHSL Tier-1 2018-19 Exam:

Day 3: 3rd July 2019

1. Who designed Indian Flag?

Ans: Pingali Venkayya

2. Dolomite is the ore of:

Ans: Calcium Magnesium Carbonate

3. First Non British MCC President:

Ans: Kumar Sangakkara

4. Pandit Shiv Shankar Pandit plays which instrument?

Ans: Santoor

5. Padma river in Bangladesh is the tributary of which Indian River?

Ans: Ganga

6. Committee who submitted report to RBI on increasing digital payments:

Ans: Nandan Nilekani Committee

7. Valley of flowers is located in:

Ans: North Chamoli, Uttarakhand

8. India won 2nd Cricket World Cup in which year?

Ans: 2011

9. Who is the BCCI Ethics Officer (Ombudsman)?

Ans: Justice D.K. Jain (retd.)

10. Smriti Irani is the cabinet minister for:

Ans: Minister of Women and Child Development and Minister of Textiles

11. New airport in Gujrat will be built in which city?

Ans: Rajkot Greenfield International Airport is a greenfield airport to be built at Hirasar, Gujarat

12. When was Revenue Act passed?

Ans: July 1, 1862

13. What is PaaS in Cloud computing?

Ans: Platform as a Service

14. Which day is celebrated on 3rd June 2019?

Ans: Bicycle Day

Day 2: 2nd July 2019

1. Which state share longest boundary with china?

Ans: Janmmu and Kashmir

2. Who wrote the book Kamayani?

Ans: Jaishankar Prasad

3. Who was the first emperor of syed dynasty?

Ans: Khizr Khan

4. Narendra Modi Movie was directed by:

Ans: Omung Kumar

5. Who is MSME minister?

Ans: Nitin Gadkari

6. Bhupendra hazarika Dam connect Assam to which state?

Ans: Arunachal Pradesh

7. Which state separate Bhutan & Nepal?

Ans: Sikkim

8. Who was the captain of 2018 women hockey team?

Ans: Udita

9. Ram Vila Paswan’s Party Name?

Ans: Lok Janshakti Party

10. Shashi Tharoor Lok Sabha Constituency

Ans: Thiruvananthapuram, Kerala

11. Full form of SWIFT:

Ans: Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

12. Full form of TIN in GSTIN:

Ans: Tax Identification Number

13. Who is the Vice Captain of Indian Cricket Team in ICC World Cup 2019?

Ans: Rohit Sharma

14. Which bank issued election bond?

Ans: State Bank of India (SBI)

15. Who was the PM of Britain in 1876 when Royal titles act was passed?

Ans: Benjamin Disraeli

16. Who was the Captain of Asian Women Indian Kabaddi Team?

Ans: Payel Chowdhury

17. Joint process of vaporisation and condensation is called:

Ans: Evapotranspiration

18. Paan Singh Tomar related to which sport?

Ans: Steeplechase running

19. Musical group in Church are also called:

Ans: Choir

20. Rani ki vav is in which state?

Ans: Gujarat

21. The Industrial Development Bank of India (IDBI) was set up in:

Ans: 1964

22. Who won USD 100000 Nine Dots Prize – Global Book Prize?

Ans: Annie Zaidi

23. Who won Silver medal in 2018 Asian Game in horse racing?

Ans: Fouaad Mirza

24. Headquarter of Union Bank of India is located in:

Ans: Mumbai

25. Which State banned e-cigaratte in India?

Ans: Rajasthan

26. Costume color of Mohiniyattam Dance:

Ans: White

27. Panchavati is situated in which State?

Ans: Maharashtra

28. Full Form of RAM:

Ans: Random Access Memory

29. Bangladesh defeated which team first in ICC World Cup 2019?

Ans: South Africa

30. What is Ubuntu?

Ans: Linux operating system

31. Mahatma Gandhi’s mother name:

Ans: Putlibai Gandhi

32. Google was incorporated in:

Ans: 1998

33. Cannes 2019 Film Festival was held in which country?

Ans: France

34. Currency of Myanmar:

Ans: Kyat

Day 1: 1st July 2019

1. Who is the CEO of World bank?

Ans: Kristalina Georgieva

2. Where did Gautama Buddha was born?

Ans: Lumbini, Nepal

3. World’s smallest statue situated in

Ans: Stockholm

4. Who is the Deputy CM of Bihar?

Ans: Sushil Modi

5. Which of the following country will host G-20 summit 2019?

Ans: Japan

6. First newspaper of Independent India:

Ans: Bengal Gazette

7. Sai Parneet is related to which of the following Sport?

Ans: Badminton

8. Which country won first cricket world cup?

Ans: West Indies

9. Third Battle of Panipat took place in the year:

Ans: 1761

10. Who is the First Lokpal of India?

Ans: Pinaki Chandra Ghose

11. How many total seats are there in Rajya Sabha?

Ans: 250

12. Article for lokpal?

Ans: The Lokpal and Lokayuktas Act, 2013, commonly known as The Lokpal Act,

13. Who is the CM of Goa?

Ans: Pramod Sawant

14. Headquarter of WHO situated in:

Ans: Geneva

15. Who is the railway Minister?

Ans: Piyush Goyal

16. Longest bone in human body:

Ans: Femur

17. Who is the author of the book “India 2020”?

Ans: A.P. J. Abdul Kalam

18. Which color indicates peace in Indian flag?

Ans: White

19. Full form of GST

Ans: Goods and Services Tax

20. Who won the first ever silver medal in Rio Olympics for India?

Ans: P.V. Sindhu became the first ever Indian woman to win the Silver medal at the Olympics

21. What is the chemical name of salt?

Ans: Sodium chloride

22. Which country won FIFA 2018?

Ans: France

23. Full form of DNA

Ans: Deoxyribonucleic acid

24. National day of voters observed on

Ans: 25th January

25. What is the unit of Sound?

Ans: decibels (dB)

26. Finance commission comes under which of the article of Indian constitution

Ans: Article 280

27. Who is the first chairman of Finance commission

Ans: K. C. Neogy

28. Chemical formula of Dry Ice

Ans: CO₂

29. Koldam project is built on which river?

Ans: Satluj River

30. Founder of Facebook

Ans: Mark Zuckerberg

31. 1st Indian woman to cross English Channel:

Ans: Arati Gupta

32. Bhoodan Andolan related to

Ans: The Bhoodan Movement or Land Gift Movement was a voluntary land reform movement in India, started by Acharya Vinoba Bhave in 1951 at Pochampally village which is now in Telangana, India, and known as Bhoodan Pochampally.

33. Who is the Chief Of Indian Navy?

Ans: Karambir Singh

34. Chattisgarh shares its boundary with which states?

Ans: Uttar Pradesh in north, Madhya Pradesh and Maharashtra in west, Telangana in southwest, Odisha in east and Jharkhand in northeast

35. ICC World Cup 2019 started on which date?

Ans: 30 May 2019

36. First search engine invented by whom?

Ans: Alan Emtage

37. Which country has decided to separate from IWC?

Ans: Japan

[“source=jagranjosh”]

Author: John